dyiera

dyiera

Isnin, 24 Mac 2014

NATIONAL SERVICE @ PLKN



Assalamualaikumm….:)

   
  Heel0 !! nad kembli lagi..haha..lme gle tak usik bl0g kesygn nie..dah berabuk da p0wn..ak rse siap b0le buad khidmat k0muniti lagi..ahakss..pggil sume  budak2 ex-PLKN jadi v0lunteer nak bersihkn bl0g aku nie..haha..ececehh..mentang2 bru graduate PLKN..sume bnde nak ade kaitan ngn PLKN lah..hahaa..0kayy, ad kep0yoan disitu..mintak diabaikn..:)

   
         Memandgkn aku da bgi hint nk tulis entry pasal ape kali nie..s0, tak perlu lah rsenye nak menti0n byk2 kali kan?? lurus ke jalan yg benar..kali nie ak nak share pengalaman PLKN.. yeah, that’s right. PLKN..Pusat Latihan Khidmat Negara..dekat kem GEO KOSMO, KG.GESIR TENGAH, SG.SELISEK, 44020 KUALA KUBU BHARU..haha..amek kaw…sekali full ak bagi..nampk tak sygnye ak kat ge0 kosmo?? mseh igt k0wt alamtnye..haha :P


       Pendekkn cite..waktu mule2 daftar tu..memang gle3 tak nak lah PLKN nie..jasad je dekat kem..tp hati kat umah..mcm tulah lebih kurg..haha..aku taw sume 0rg rase bnda yg same kan?? ak siap d0a lagi mase cepat berlalu..sebab nak cept2 hbs PLKN..haha..sakai je kan?? tp sebenrnye 2 bulan stgah tu sekejp je..pejam celik..pejam celik..da hbes dah p0wn skrg nie..haha..tak sangke kan? then, dlm peluang mse yg ALLAH bagi tu macam2 benda aku blaja..macam2 bnda aku jumpe..macam2 bnde aku ter0ka..b0le dikatekn macam2 lah ade..hehe

         
      Waktu PLKN nie lah aku jumpe bnyak glerr ragam manusia..ade yg mcm tulah..ade yg mcm nie lah..pelik2 jela manusia nie..hehe..tpi,nak buad mcm mne..sabar jela..haha..memg tak dinafikan lah aku jumpe rmai kenalan baru kat PLKN..mane tak nye..dulu tyme sek, aku kwn dgn budak2 melayu je..faham2 jela..dak sekolah agama en..hehe..tapi kat PLKN..aku kwan dgn budak2 cina, budak2 india..rapat pulak..haha..awsem kan? btw, aku tak pena terpike langs0ng ade kawan mcm k0rang2 nie..hehe..smpai menambh friend aku kat fb sume..haha..nice t0 meet y0u all guys..:)


        Next, aku rse kalau aku tak dapat PLKN..takde makne nye aku nak bljar erti kerjasama.. teamw0rk..taawun nie sume..bagi ak, kat PLKN bende nie lah TERSANGAT3 PENTING.. sebb ape ?? Sebab kat sane kite ramai kan? s0 ape functi0n ramai2 tapi tak supp0rt each 0ther ?? tak susah bersame..senang bersame kan?? btw, kenangan nie lah yang pling aku ingat smpai dah hbes PLKN nie..serius tak tipu..teamw0rk dgn GE0 AVANGERS, LANGKA SURIA, ANGGERIK..n pling3 diingati sekali teamw0rk bersame KOMPENI KESAYANGAN.. DELTA GURUH !! haha..:)

     
gambar2 nie sekadar hilgkan keb0sann membce ..hahaha..sori tak upl0ad sume gamba..:)




                                                                nad& fara


                                                    rahsia kami bertiga...:)




                                                berkhidmat untuk negara !!




                                                            wirawati DELTA





                                                               ieja & nad



                                                      DELTA di hati....





                                 KOMPENI JUARA...DELTA KU SAAYANNNG..




                                                 PLKN...Miss u ...!!

     Then, pandangan peribadi aku sendiri lah tentang PLKN…waktu awal2 masuk hampir setiap hari aku meleleh..especially tyme kat surau..sbbnye aku tak b0leh terima dgn envir0nment baru…culture shock la jugak sbnarnye..tyme nie glerr rindu lah nak balek SAMBEST..aku rindu suasana tarbiyah..aku rindu kawan2 yg selalu supp0rt aku bef0re nie..kawan2 yg sentiasa teg0r kesalahn yg aku buad…sume2 nye la…

            
            
       SEBAB kat PLKN..aku tak rase sume tu..klu dulu tazkirah setiap mase…tpi kat sane tak selalu p0wn..klu kat sek dulu ak dibimbing..tpi kat sane aku rase aku yg perlu membimbing.. *bukan nak bajet baek ke ape* aku sedar aku tak layak p0wn nak bimbing di0rg…tpi disebabkn aku teringat kata-kata nie..’kalau semua 0rang fikir dia tak layak untuk bagi nasihat, memang takkn ade 0rang la nak teg0r kesilapn kte..sbb sume manusia tak lari dari buad silap kan ??


         Sejak teringat kate2 tu, aku try seadanya untuk buad ape yg ak mampu…  tapi, kadang2 tu aku jatuh jugak..sebab aku bukanlah malaikat yang imannya sentiasa k0nsisten..dan ikhlasnye aku cakap aku memang tak kuat seorang diri kat sane… dan aku tersangat3 perlukan k0rang..kawan2 BESTARIAN khususnya..:)



       Buat kawan2 BESTARIAN yang tak dapat PLKN..


Bersiap sedialah dgn dunia luar yg lagi mencabar..PLKN nie bagi aku baru permulaan untuk dunia luar..ingat nie duhai sahabat..MELAHIRKAN DAIE YANG UNGGUL SEPANJANG ZAMAN..!!



Tak mampu nak share sume…nie je yang larat…takot korg bosan bace...haha..sekian..:)

4 ulasan:

  1. gambar aku x de pun, haha :P

    BalasPadam
    Balasan
    1. tak sempat lah..hehe :)
      btw..kau sape hah??

      Padam
  2. Good story.. Semoga kau berjaya dunia dan akhirat.. Aku yakin.. Parent kau sangat bangga dengan apa yang kau buat sekarang.. Keep it up.. Smile always.. Aku sentiasa sokong kau..
    #DELTAGURUH
    #PADUGURUH
    #TUNDUKKANMUSUH
    #:)

    BalasPadam
  3. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam